vineri, 10 octombrie 2014

Tort cu glazura oglinda si vacuta - neterminat


      El saracu' fu terminat pan la urma, da' n-am io poze cu vacuta sezand pe mandrete de oglinda.
E o reteta grozava, d'aia n-as vrea sa o pierd si pe asta,  ca pe o mie altele.


Am avut o perioada cumplita, io care-s oricum o mocaita, sa reusesc intr-o saptamana cate 3 comenzi fu ingrozitor. Inca ma mir ca nu m-am prabusit, cu exceptia faptului ca in ultima zi, dupa foarte putine ore de hodina, am adormit pe ghiseul unei banci, nu fu nimic grav. Desi am refuzat doua torturi, tot n-am reusit sa fac ce mi-am propus pentru tortul acesta si cei 60 de ani ai fratelui tatei. Tare ma bucur ca n-am renuntat la dar. Vineri la 3 de amiaza am predat prajiturile pentru nunta 2. Joi noaptea,  adormita la unspe,  m-am trezit la 2 pentru blaturile tortului astuia. La 2 noaptea n-am gasit in stocurile mele niciun gram de praf de copt. Eram atat de epuizata incat unul dintre blaturi l-am facut far de zahar. La 6 de dimineata il aveam asamblat. La 3 de amiaza il glazuram si la 6 il impachetam pentru drumul cel lung. Cred ca exista un dumnezeu al unchilor preferati caci altfel nu-mi explic cum am reusit vacuta in conditiile astea. Stiut fiind ca am nevoie de cel putin  o zi intreaga pentru bibileli. Nu-i perfect, dar pentru mine e cel mai perfect.


Ziceam la tortul croitorie (or mosoraşe cum l-o botezat Tori) ca am de la Irina un blat minunat si ca am gresit combinandu-l cu crema de vanilie dar ca o voi drege la tortu asta. E de departe unul dintre cele mai delicioase torturi zambetane, cred ca-i peste triciocolatosu. Nu-i desavarsit, da-l refac de la nivelul asta.

Pentru un tort rotund, in detasabila de 26 cm si care in final o avut aproximativ 2.5 kg:
- blat pandispan - primul de sus - mi-o fost teama ca pe negresa Irinei nu o pot glazura - din 3 oua cu 3 linguri de zahar, 3 de faina si 3 de ulei - pentru ca n-aveam praf de copt nu am mixat ouale intregi cum fac de regula, ci am separat albusurile de galbenusuri, pe astea din urma le-am batut usor cu uleiul. Albusurile le-am mixat spuma, apoi am turnat treptat zaharul mixand in continuare, cand am avut o bezea tare am adaugat uleiul si la final faina, pe care am incorporat-o la viteza mica. In tava de copt acoperita cu hartie l-am copt 10 minute la foc mediu pe treapta din mijloc. 


- crema caramel - prima de sus - ciocolatoasa domina caramelul, asa ca data viitoare voi folosi un strat mai subtire alb ciocolatos, caci mie imi place tare caramelul. Am folosit exact jumate din ingredientele  de la nuci, doar am micsorat foarte putin cantitatea de zahar (nu 125, ci 100) si am pralinat nucile inainte de macinare, adica le-am tavalit prin zahar ars.
- ciocolatoasa alba- e de la tortul cu trufe (far de fulgii de cocos),  voi folosi doar 2/3 pe viitor 
- crema malaga - mi-o ramas de la niste minitarte ce vor fi publicate in zilele urmatoare si nici asta nu s-o simtit, o omorat-o ciocolatoasa - pe blog este povestita la rulouri si am folosit 1/4 din ingrediente
- negresa unu - cea de la mijloc - careia am uitat sa-i pun zahar si la care n-am avut praf de copt - am folosit 1/4 din cantitatile pe care mi le-a trimis Irina pentru ca prefer blaturile subtiri nefiind in stare sa tai orizontal blaturi inalte - far de zahar fu ca o ciocolata amara, deci de vreti d'astea, iaca secretul!
- ciocolatoasa alba doi - identica primului strat
- negresa doi- blatul de jos - identic primului blat ciocolatos umed numa' ca n-am mai uitat zaharul, praf de copt tot n-am avut

Ingrediente pentru un  blat umed ciocolatos copt in detasabila de 26 cm rotunda, deci de-l vreti inalt sa-l taiati la orizontala in 2 or 3 parti tre sa dublati cantitatile mele:
- 20 gr cacao
- 100 gr zahar
- 65 gr faina
- 2 gr bicarbonat
- 2 gr praf de copt - de-l aveti, nu-l sariti!
- un praf de sare
- 30 ml ulei
- 65 ml lapte
- 1 ou - mic fu la mine
- 60 ml apa clocotita
Se cern toate pudrele uscatele.
Se amesteca usor oul cu uleiul si laptele or cu mixerul la viteza mica or, mai bine, c-un tel. Se toarna fainurile si se incorporeaza pe cat posibil, apoi se adauga apa clocotita, se omogenizeaza compozitia si gata. Chiar e unul dintre blaturile obtinute in 5 minute. Am acoperit tava de copt cu hartie, am turnat aluatul moale si in cuptorul preincins l-am copt 20 de minute la foc mediu. Eu l-am lasat la racit  pe hartia de copt pana cand l-am asezat peste crema. Este un blat foarte fragil, eu nu m-as incumeta sa-l decupez, Tori zice ca-i usor, dar de se intampla vro boroboata cu ruptu lui, nu-i deloc grav, in sectiune arata perfect chiar de la asamblare ii puzzle.


Totul glazurat cu oglinda de la tortul Palermo, exact jumate de cantitate caci ziceam acolo ca mi-o ramas un kil nefolosita.
Si gata, m-am plimbat cu linkuri pe juma de blog. Din pacate mult timp imi consuma vorbele astea, de aia am luat-o pe scurtaturi linkuite.
De reuseam a acoperi si lateralele tortului imi ajungea numa bine, asa mi-o ramas si-i intarita ca o crema pufoasa, usoara, delicioasa care nu va prinde alta reteta ca-s multe tarcoale de dat frigiderului. Probabil de ar fi fost vreme il mai glazuram o data, desi sunt multumita de progresele de la prima incercare cand mi-o iesit oglinda in toate felurile, numa neteda nu.


Vacuta e facuta intr-un  ceas, din care mai mult de jumate fu chinuit cu ochii. Atunci m-am trezit ca mi s-o terminat comestibila albastra s-am lasat-o asa tulburie ca sa nu ma mai incurc cu pictatu. Is tare fericita ca deja s-o nascut evenimentul (la jumatea lui noiembrie) pentru a duce la capat tortul asta asa cum l-am avut in cap.

Oi, ce m-am lungit iara, cred ca voi incepe sa impart postarile astea in mai multe episoade: blatu, decorarea, decoratiunile.

Tot raul fu bine. Sa il vad pe barbatul de 60 de ani cu ochii inchisi pentru a nu-l coplesi lacrimile si bucurandu-se cu pumnii stransi ca un copil ce a primit darul din vis fu mai mult decat as fi putut spera. Si iara traiesc doar pentru fericirile astea dulci de le fauresc.


- Maria, de ce vacuta plange tot timpul?
- Stefanut, eu cred ca ne vorbeste.
- Eu cred ca-i singura si ca are nevoie de un frate si de parinti ca sa fie fericita. O sa-i zicem Laptica poate asa n-o sa se mai simta trista. Ce crezi, Maria?
- Ca ar putea sa functioneze.


- Sa scoti o foaie si sa scrii ce-ti spun eu. Tu nu l-ai facut bine, Maria!
- ???!!!
- Sa faci cu betele alea de la tine de acasa un gardut si niste paie, sa faci balega si pe Mircea (n.m. calul), sa le faci o casuta cu usa si geamuri.....
- Bine, Stefanut, cand oi putea lua notite, amu nu-mi pot misca degetele.

5 comentarii:

  1. Laptica poate ca are mai degraba nevoie de un pui al ei, ca sa fie fericita si sa nu mai plinga tot timpul ... si chiar sa nu mai vorbeasca la nimeni :)

    RăspundețiȘtergere
  2. F dragute si vacuta si floricelele,cred ca a fost un tort vesel si f bun la gust.Cu atitea gramezi de creme nici nu ma indoiesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru mine o fost unu' dintre cele mai gustoase din toti anii astia, Tori. Da, florile is cu decupatoru de 5 petale pe 3 marimi si-s subtiate petalele, ca tot nu-mi aminteam cand m-ai intrebat despre ele. Zilele astea incep pe indelete a mesteri decoratiunile pe care le-am avut in plan pentru tortu asta si nu fu vreme.

      Ștergere