miercuri, 17 aprilie 2013

Colivă cu eugenii şi fructe de pădure


Îmi place coliva! Habar n-am de ce o mănânc, făr de bogdaproste, doar în posturile cele mari.
Mi-i mare bucuria când căutătorii ei ajung pe zambetania. Reţeta postată în 2010 este minunată! Am primit-o atunci de la o colivăreasă profesionistă, sătulă probabil să-mi tot trimită la pachet mostre din comenzile ei, pe motiv vital că-s în pofte.

Am pregătit 1/3 din doza de 1 kg, am completat-o cu eugenii şi fructe de pădure.
Iniţial pornisem cu gând să fac blat din biscuiţii cu cremă, apoi strat colivă decorat cu  sos de fructe. Pân la urmă primele două le-am împreunat dintru început.



Pentru colivă:
- 300 gr arpacaş
- 900 ml apă
- un praf sare
- 1 esenţă rom
- 8 eugenii ( 200 gr)
- am renunţat cu totul la stafide, nuci şi zahăr


Se pune apa la fiert cu arpacaşul spălat bine şi sarea. Se amestecă din când în când pentru a evita lipirea de vasul în care fierbe. Când se îngroaşă şi o rămas făr de apă,  e gata! Cât am lăsat fiertura să se răcorească am zdrobit eugeniile cu sucitorul (le-am pus într-o pungă de plastic pentru asta). Peste arpacaşul fiert am adăugat biscuţii şi esenţa de rom. Mie-mi fu numa bun zahărul cremei biscuiţilor  şi  n-am completat cu miere  or alte zahăruri.
În detaşabila rotundă de 26 cm acoperită cu folie am turnat compoziţia aceasta şi am lăsat-o la răcit. Apoi, am decupat-o pentru montare.

Dulceaţa de fructe:
- 300 gr fructe de pădure congelate - eu am avut coarne, coacăze negre şi roşii
- 2 linguri de zahăr brun
Le-am pus pe toate într-o tigaie şi le-am lăsat pe foc mic pân s-o topit zahărul şi s-o-nmuiat fructele. Le-am aşezat peste blatul colivos.


Să fim sănătoşi!

În programul viitor reţeta căutătorilor de plăcintă cu halva şi mere.

2 comentarii:

  1. Sa stii ca si eu sunt fan coliva :D De atatea ori am pus-o pe mamaia sa-mi faca coliva pentru desert :))
    Si eu am salvat pe blog reteta mamaitei mele si de cateva ori am facut-o :D
    La noi in zona nu se face coliva prea des, nici macar la pomeni. Este o raritate :D Cand am facut coliva la parastasul de 6 luni al bunicii mele, toti au fost uimiti cand au vazut coliva :)) Uimiti sau nu, dar au mancat tot, ba chiar si-au pus si in pahare de unica folosinta sa duca acasa :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu n-am văzut până la Bacău asta cu păhăruţele. Amu asta e procedura aci: te duci la cofetărie şi comanzi păhăruţele colivoase. Oi, doamne, mama are un ceaun mare, mare pentru gemuri şi-n ăla ne fierbea, din când în când, arpacaş să ne sature. Am ratat reţeta ta de colivă, că n-o mai repetam p-a mea. O voi încerca musai! Drept să spui, mie ca acele colive grozave de la pomeni nu mi-s niciunele. Şi sărmăluţele asemeni:)

      Ștergere